Ekologisesti yli virran

ekoarkku

Ekologinen hautaus

Hautaan siunaamisessa sanotaan: maasta sinä olet tullut, maaksi pitää sinun jälleen tuleman. Ekologinen hautaaminen on luonnonmukaista ja palauttaa ihmisruumiin luontevimmin takaisin luonnon kiertokulkuun. Kun valitset jo hyvissä ajoin ekologisen hautauksen, et kuormita liiaksi luontoa etkä omaa tai omaistesi taloutta.

Sureva omainen usein miettii, kuinka voisi kunnioittaa vainajaa parhaiten. Luonnollinen, käsittelemätön ekoarkku on ylivoimaisesti ekologisin ja paras vaihtoehto sekä arkkuhautauksen että tuhkauksen kannalta. Ekologisessa hautauksessa pyritään hautausmaiden maaperään ja krematorioiden savukaasujen kautta ilmaan pääsevien haitallisten aineiden vähentämiseen.

Ekologisessa hautauksessa yhdistyvät kauniilla tavalla sekä luonnon että vainajan kunnioitus. Ekologiset arkku- ja uurnamallimme eivät sisällä luonnolle haitallisia keinokuituja, kemikaaleja tai muita ongelmajätteeksi luokiteltavia raaka-aineita. Luonnonkuidut ja materiaalit tarjoavat vainajalle parhaan mahdollisen leposijan. Niissä yhdistyvät luonnon rauha ja maan syvä kunnioitus.

Ekologiset arkut

Ekoarkkumalleja on useampia. Ne ovat valmistettu käsittelemättömästä mäntypuusta. Puutavarassa on käytetty sormiliitosta, joka takaa virheettömän laadun. Sormiliitosten avulla puusta voidaan hyödyntää enemmän laadukkaan sahatavaran valmistamiseen, jolloin sen ekologisuusaste luonnollisesti nousee. Ekoarkkujen muotoilu mukailee vanhoja arkkumalliperinteitä; arkku on kuin kyläpuusepän tekemä. Ekoarkut saa myös ruskeaksi, jalopuuksi tai valkoiseksi petsattuna tai pellavanauhoilla somistettuna. Kaikki ekoarkkumallimme ovat merkitty Suomen hautaustoiminnan keskusliiton laatujärjestelmään.

Yksi suosituimmista ekoarkkumalleistamme on pellava-arkku. Erittäin kaunis pellava-arkku kunnioittaa ekologisia arvoja. Pellava on luonnonystävän valinta. Pellava on vaatimaton kasvi, joka viihtyy hyvin vähäravinteisessakin maaperässä. Toisin kuin puuvilla, pellava ei vaadi viljeltynä paljon vettä kasteluun. Pellava on kaukaa kuljetettua puuvillaa huomattavasti ekologisempi vaihtoehto. Suosittu, ekologinen, täyssädepellava-arkku saatavilla myös valkoisena.

Kaikki ekologiset arkut sisustetaan pellava-, viskoosi- tai puuvillakankaalla tai vaihtoehtoisesti luonnonheinällä. Viskoosikangas on hyvä kompromissi pellavan ja kaukaa kuljetetun puuvillan välillä. Viskoosi tehdään meillä usein kuusipuusta, joka keitetään selluloosaksi, käsitellään, ja saostetaan kuiduiksi kehruukoneessa. Kankaista pellava on ekologisin. Viskoosin ja puuvillan välillä käydään keskustelua siitä, kumpi on lopulta ekologisempi vaihtoehto. Molemmat ovat kuitenkin ehdottomasti keinukuitukankaita parempilaatuisia ja ekologisempia.

Uurnat

Uurnamalleistamme suomalaisena käsityönä valmistetut tervaleppä- ja mäntyuurna ovat saaneet Suomen hautaustoiminnan keskusliiton laatusertifikaatin. Myös muissa uurnamalleissa on huomioitu tuotteiden ekologisuus.

 

Hautauspalvelu Lautturi Ky, Savilahdenkatu 19, 50100 Mikkeli, Kirkkoherranvirastoa vastapäätä. Puh. 044 977 3815 ja 044 977 9839, info (at) hautauspalvelulautturi.fi    • Facebook • Instagram